Inspiroidu

Vietä kesä 2023 ihan Ylöjärvellä – tsekkaa tästä vinkit ja lähde lähilomalle!

Joko tunnet Seitsemisen kansallispuiston uuden reitin? Entä millainen on Instagrammaajan Ylöjärvi? Tästä artikkelista löydät vastaukset! Lisäksi keräsimme parhaat vinkit karavaanarin tai veneilijän Ylöjärveen. Tutustu myös Muistat jäätelökesän 2023 ihan Ylöjärvellä -esitteeseemme, jonka löydät artikkelin lopusta.

Seitseminen on luonnonystävän luottokohde

Seitsemisessä koet erämaan tunnelmaa ihan Ylöjärvellä! Kansallispuisto on luontoelämys, joka sykähdyttää vuodesta toiseen. Tuttujen suosikkikohteiden lisäksi Seitseminen tarjoaa myös uusia tuttavuuksia. Tutustu ja ihastu!

Visit Ylöjärvi – Kesä 2023: Kesäretkeilijä Sofia Seitsemisen kansallispuistossa.

Seitsemisen kansallispuisto vie retkeilijän ikivanhojen metsien, soiden ja harjumaisemien äärelle. Tiesitkö, että kansallispuisto täytti viime vuonna pyöreät 40 vuotta? Seitsemisessä viihtyvät niin kokeneet kuin aloittelevatkin retkeilijät. Eri pituisista reiteistä jokainen löytää varmasti mieleisensä. Seitsemisessä on myös lastenrattaille ja pyörätuolille soveltuvia reittejä.

Uusi Uittajanpolku hellii pidemmän patikkaretken ystäviä. Pituutta reitillä on 18 km. Patikoinnin lomassa tutustut puiston eteläosan nähtävyyksiin. Reitin varrella näet Koveron historiaa henkivän perinnetilan, suoluontoa Soljasten alueella ja Multiharjun suojellun aarnimetsän, jonka vanhimmat männyt ovat liki 400 vuotta vanhoja. Reitin varrelta löytyy myös useita tulentekopaikkoja ja telttailualueita. Lähre päiväretkelle tai viivy vaikka yön yli!

Kansallispuistoon ilman omaa autoa? Kyllä onnistuu! Outdoor Express tarjoaa bussikuljetuksia Tampereen keskustasta Seitsemiseen ja takaisin. Palvelu on saavuttanut suuren suosion, eikä ihme. Kaupungin vilinästä pääsee huokein hinnoin Seitsemisen luontokeskukseen, Koveron perinnetilalle ja aina Saari-Soljasen esteettömälle luontopolulle asti. Matkaliput myy Matkahuolto.

Seita Elämyspalvelut on todellinen täyden palvelun luontomatkailuyritys! Seitsemisen luontokeskuksen uudet toimijat Petri Ristiniemi ja Anniina Lehto panostavat asiakaslähtöisyyteen ja ekologisuuteen. Luontokeskus tarjoaa luomuja lähiruokaan keskittyviä kahvila- ja ravintolapalveluita sekä maastoruokailuja. Palvelutarjontaan kuuluvat myös monipuoliset majoitus- ja karavaanaripalvelut sekä laaja valikoima vuokrattavia retkeilyvälineitä. Erityisesti kokematon retkeilijä ilahtuu yrityksen erä- ja luonto-opaspalveluista. Seita Elämyspalvelut järjestää myös retkiä ja kursseja, miltä kuulostaisi esimerkiksi sieniretki tai erätaitoleiri? Isompikin porukka matkustaa yrityksen kätevän kuljetuspalvelun bussilla luontokeskukseen mukavaa päivää viettämään.

Lue lisää Seitsemisen kansallispuistosta täältä.

Karavaanarit ihan Ylöjärvellä

Oleksää nöösi vai kokeneempi karavaanari? Eisevväliä, sillä Ylöjärvellä on karavaanareille paljon nähtävää ja koettavaa. Ja kun on aika laittaa asuntoauto tai -vaunu parkkiin, ota suunnaksi vaikkapa Peltomäki Camping. Vai olisiksää mieluummin puskaparkissa? Niin tai näin, tsekkaa tästä vinkit karavaanarielämään Ylöjärvellä.

Visit Ylöjärvi - Kesä 2023: Karavaanarin Ylöjärvi. Asuntoautolla tai asuntovaunulla Ylöjärvelle.

”Peltomäki Camping on hieno paikka karavaanareille. Meillä kun reissuilla kokoonpano on melkoinen – itseni lisäksi viisi tytärtä, kaksi koiraa sekä rouva – niin Peltomäessä tekemistä riittää silti kaikille. Voi vaikka kiertää järven ympäri kulkevan luontopolun koirien kanssa. Valtavilla nurmikentillä voi pelailla frisbeegolfia. Meillä tytöt tykkää myös pelata krokettia tai soft-tennistä. Savusauna on porukan ehdoton suosikki – löylyjen jälkeen on kiva pulahtaa järveen. Fasiliteetit on hyvät: löytyy vesipisteet ja pyykinpesukin onnistuu”, kertoo Peltomäki Campingissa useita kertoja majoittunut anonyyminä pysyttelevä 50-vuotias herra.

”Erityismaininta Peltomäelle hienosta maisematerassista, mistä käsin on kiva katsella kaapelivesihiihtäjien hurjaa menoa järvellä! Siellä on myös kiva ravintola. Tosin me kokkaillaan usein asuntoauton katoksen alla omalla wokkipannulla ruokaa, vaikkapa tortilloita tai hyviä pihvejä”, yli 10 vuoden karavaarikokemuksella varustettu mies vinkkaa.

Ylöjärveltä löytyy muitakin karavaanareille sopivia majoittumispaikkoja. Esimerkiksi Pimeesalmen Telakalle ovat maakravutkin tervetulleita. Sieltä löytyy kaksi viihtyisää vaunualuetta, ja iltaa voi mennä viettämään telakkaravintolaan livemusiikista nauttien. Haverin lomakylässä on matkaparkki, josta löytyy kaksi sähköpistokepaikkaa ravintolan läheisyydestä. Seitsemisen kansallispuissa vieraileville karavaanareille on tarjolla sähköistettyjä karavaanaripaikkoja Seitsemisen luontokeskuksen yhteydessä: pysäköintialueella on kolme kaksipuoleista Schuko-pistoketta, joista saa sähköä kuuteen matkailuvaunuun tai -autoon yhtä aikaa.

Veneilijän valloittava Ylöjärvi

Ylöjärvi tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet vesillä liikkujalle. Veneily on luontomatkailua aidoimmillaan! Olit sitten konkari tai maakrapu, inspiroidu ammattilaivurin vinkeistä ja lähde turvallisesti vesille.

Visit Ylöjärvi - Kesä 2023: Veneilijän Ylöjärvi. Heikki Koivumäki.

Heikki Koivumäki, 67, on aktiiviveneilijä, joka viettää vesillä yli 50 vuorokautta joka kesä. ”Liikun asuntolaivalla, jonka rakensin vanhasta matkustaja-aluksesta. Siellä on kesämökin varusteet: keskuslämmitys, vesivessa, jääkaappi, hella sekä juokseva vesi. Laivassa on majoitusmahdollisuus kuudelle hengelle, ja sauna kulkee mukana toisella aluksella”, hän kertoo.

Veneily ei ole vain vesillä olemista. ”Retkeily on puolet harrastuksesta: kävellään luonnossa, kalastetaan ja poimitaan sieniä. Ylöjärven vesialueella on retkisaaria, joihin saa vapaasti rantautua. On osa harrastusta, että istutaan nuotiolla nokipannukahveella”, Koivumäki naurahtaa. Kalastusmahdollisuudet ovat vertaansa vailla: ”Näsijärvi on rikas kalavesistö, josta saa kaikkea järvikalaa. Ja siihen tietysti ravustuskausi päälle!”

Pimeesalmen Telakka on venesatama, joka tarjoaa venepaikkojen lisäksi viihdettä. ”Siellä on hyvät laiturit, polttoainejakelu ja kiva ravintola”, Koivumäki kehuu. ”Peronsaari on myös mukava luontokohde! Peronsaaren saunaan pääsee vaatimattomalla korvauksella. Siellä on päärakennus, jossa on grillikatoksia ja mahdollisuus vuokrata huone. Lisäksi suosittelen nähtävyydeksi Muroleen kanava-aluetta, joka on yksi kansallismaisemistamme!”

Näsijärven laiturointipaikkoja riittää. ”Yleiset paikat löytyvät merikartasta, mutta on niitä enemmänkin. Jänissaaresta lähdettäessä ensimmäisiä luonnonpaikkoja ovat Keissaari, Kattilasaari ja Pallosaari. Laiturointipaikkoja on kummallakin puolen Näsijärveä hyvin. Vesillelaskupaikkojakin on. Heti Pohtosillan vieressä Siivikkalassa on molemmin puolin Tampereen ja Ylöjärven puolella laskupaikat. Siitä eteenpäin vastaan tulevat Pimeesalmi ja Maisansalo. Seuraava onkin sitten melkein Kurussa asti ja Muroleen kanava-alueella.”

Rantautumispaikoista kesän uutuus on Heikkilän pirtin laivalaituri. Myös Kurussa on satama, missä voit nauttia pullakahvit Kesäkioski Loisteessa.

Veneilijöille on tarjolla myös uudempia palveluita. Venehotelli iROW tarjoaa Kolmenkulmassa turvallisen kausisäilytyspaikan kaikenkokoisten veneiden lisäksi myös vesijeteille ja moottoripyörille.

Entä Heikki Koivumäen vinkit veneilyharrastuksesta kiinnostuneelle? ”Veneilyharrastukseen pääsee turvallisesti mukaan kokeneiden veneilijöiden kanssa. Näsijärven purjehdusseura järjestää aloittelijan purjehduskursseja, jossa opetetaan perusasiat kädestä pitäen”, itsekin kouluttajana toimiva Koivumäki kertoo. ”Ei ole olemassa tyhmiä kysymyksiä!”

Instagrammaajan Ylöjärvi: The most instagrammable places

Ylöjärven vuoden 2022 kesäretkeilijä Sofia valitsi paikalliset katseenvangitsijat, jotka toimivat parhaiten somessa. Tässä alla TOP-3, lue loput kohteet sekä katso kesäretkeilijä Sofian kuvat Ylöjärven parhaista somekohteista Visit Ylöjärven Instagramista!

1. Vikelän tuulimylly. Tämä upea maalaisromanttinen kohde löytyy Ylöjärven maaseudulta. Ajomatka itsessään on jo uniikki kokemus loputtomien peltomaisemien ympäröimänä. Kun vihdoin ja viimein itse mylly vuodelta 1838 aukeaa silmien eteen, ei paikkaa voi olla hämmästelemättä. Tämä täytyy kokea oman kameranlinssin läpi!

2. Ylöjärven rantojen pukukopit. Miksi lähteä Hankoon, kun kuvaukselliset pukukopit löydät ihan Ylöjärveltä? Etsitkö kenties suloista taustaa uimarantakuville tai hauskanvärisiä pukukoppeja kesäkuvien piristykseksi? Ne löydät Ylöjärven uimarannoilta! Tunnistat kopit ihanasta sinisestä väristä. Lue täältä lisää Ylöjärven uimarannoista.

3. Inkulan holvisilta. Inkulan vanha holvisilta (kuva vasemmalla) lumoaa kuvaajan historiallaan. Nykymuotonsa silta on saanut 1890-luvulla, joten sillalla tepastellessa pääsee toden teolla tunnustelemaan historian havinaa. Instagrammaajan unelman sillasta tekee kuvaamisen helppous! Siltaa pääsee kuvaamaan ja tutkimaan lähes mistä tahansa suunnasta. Maalta, vedestä sekä ilmasta, sillä uusi Inkulan silta on rakennettu vanhaa siltaa korkeammalle. Lue täältä lisää Inkulan holvisillasta.

Visit Ylöjärvi – ihan ylöjärvellä: Muistat jäätelökesän 2023 ihan Ylöjärvellä. Kuvassa kesän 2022 kesäretkeilijä Sofia uimarannalla pukukoppien edessä jäätelö kädessään. Esitteen kansikuva.

Lue lisää vinkkejä esitteestämme!

Olemme keränneet myös paljon muita vinkkejä kesän seikkailuihin Makeimmat irtiotot – Muistat jäätelökesän 2023 ihan Ylöjärvellä -esitteeseen. Löydät sieltä mm. vinkit makeimpiin minilomiin, juhlien järjestämiseen sekä kesän tapahtumiin.

Lataa esite pdf-muodossa täältä (1,3 Mt).
Voit myös käydä noutamassa painetun version esitteestä Ylöjärven kaupungintalolta (Kuruntie 14, Ylöjärvi).