Inspiroidu

Vietä talvipäivä ihan Ylöjärvellä – retkeile ja ihastu lähikohteisiin!

Talvipäivän voi viettää ulkoillen ja retkeillen, tai sen voi viettää mukavasti sisällä lämpimässä. Ylöjärveltä löydät kohteita pidempään retkeilyyn ja reippailuun tai pienempiin pistäytymisiin. Tästä artikkelista bongaat hyviä retkeilyvinkkejä talvelle ja mukavia tapoja viettää aikaa perheen tai ystävien kesken. Voit jakaa myös omat vinkkisi ja kokemuksesi Instagramissa hashtageilla #visitylöjärvi ja #ihanylöjärvellä ja tägäämällä meidät @visitylojarvi.

Koe Seitseminen talvella

Seitsemisen kansallispuisto palvelee monipuolisesti myös talvella

Seitseminen on monelle retkeilijälle tuttu, mutta eri vuodenaikoina kansallispuisto näyttää uusia puolia itsestään. Seitsemisen kansallispuistossa pääsee talvella umpihankihiihtämään, lumikenkäilemään ja patikoimaan – liikkumisrajoitusosat toki huomioiden. Suositut luontopolut, Aarnipolku sekä Runokangas, ovat usein läpi talven käveltävissä myös ilman lumikenkiä, vaikka reiteillä ei ole talvikunnossapitoa. Polut nimittäin tamppaantuvat kävijöiden toimesta. Mikä olisikaan mukavampaa kuin lämpimät nokipannukahvit tai paistettu makkara metsässä tehdyn reippailun jälkeen! Kansallispuiston hiljaisuudessa mieli lepää.

Miltä kuulostaisi läskipyörällä ajo tai lumikenkäily kansallispuiston maisemissa? Seitsemisen luontokeskuksen toimintaa pyörittää Seita Elämyspalvelut Oy.  Luontokeskuksessa on saatavilla majoitusta ympäri vuoden ja mm. kokouspalveluja ja vuokravälineitä saa etukäteen tilaamalla. Luontokeskus on talvisesongin aikana avoinna perjantaista sunnuntaihin, mutta kannattaa aina tarkistaa ajankohtainen tilanne Seitsemisen kansallispuiston sivuilta, sillä esimerkiksi lomasesonkien aikana aukiolot voivat olla laajemmat.

Uimaan myös talvella

Avantouimari Räikällä

Järveen pulahtamisen ei tarvitse olla vain kesälaji. Ylöjärvellä on melkein 400 järveä, ja talvella niihin pulahtaminen onnistuu helpoiten avantosaunojen yhteydessä. Tsekkaa, jäätkö koukkuun tähän euforiseen harrastukseen jo kerrasta! Esimerkiksi Räikän avantosaunan kausi alkaa lokakuusta ja sauna lämpenee useina päivinä viikossa. Tsekkaa ajankohtaiset aukiolotiedot täältä. Kylmästä vedestä noustessa tunne kehossa on erittäin virkistynyt ja rento. Kurun Hirsilinnassa talviuintia järjestää Kurun Samoilijat. Katso ajankohtaiset tiedot yhdistyksen Facebook-sivulta.

Ylöjärven uimahalli. Kuva: Annastiina Airaksinen

Jos jäinen järvivesi ei ole oma juttusi, Ylöjärven uimahalliin pääset polskuttelemaan lämpöisempiin vesiin. Ja mikä parasta, uimahallissa viihtyy koko perhe vauvasta vaariin. Ylöjärven uimahallista löytyy monitoimiallas, kuntoallas, lasten opetusallas ja kahluuallas. Lisäksi urheilutalo-uimahallin tiloissa järjestetään ohjattua liikuntaa mm. maksuttoman kaikille avoimen virtuaalisen Hydrohex-vesijumpan muodossa. Urheilutalolta löytyy myös kuntosali. Katso Ylöjärven uimahallin ajankohtaiset asiat ja aukioloajat löytyvät uimahallin nettisivuilta.

Ladut ja luistelukentät

Ylöjärven kaupungin hoidossa on noin 40 kilometriä valaistua latua, talven lumitilanteesta riippuen. Hiihtolatuja löytyy eri puolilta Ylöjärveä, ja harjun ladut ovat niistä varmasti suosituimpien joukossa. Kaupunki on ottanut hoidettavakseen myös Lamminpään majan ja Lamminpään ulkoilureitit, joista pääsee pitkille laduille harjun päälle.

Hiihtäjä Ylöjärven Harjulla. Kuva: Rami Marjamäki

Räikän kaikille ilmainen tykkilumilatu saadaan hiihtokuntoon, kunhan sopivaa pakkasjaksoa on ollut tarpeeksi pitkään. Noin 1,6 kilometriä pitkä reitti sijaitsee Keijärven rannalla Räikän alueella.

Ylöjärven jäähallissa on puitteet kunnossa jäälajeihin ja luisteluun. Hallissa harjoittelevat seurat, mutta lähes päivittäin siellä on myös avoimia yleisöluisteluvuoroja. Jäähallilla onnistuu varauksesta myös curling-tapahtuma. Lue lisää Jäähallin nettisivuilta.

Luistelukenttien ja hiihtolatujen ajankohtaisen kunnossapitotilanteen saa kätevästi tarkistettua kaupungin ylläpitämältä kunnossapitokartalta. Hyvinä talvina myös luonnonjäille on vapaaehtoisten toimesta tehty luisteluratoja. Esimerkiksi Vahantalahdella ja Veittijärvellä on hyvinä pakkasvuosina päässyt luistelemaan auratuille luonnonjääradoille. Luonnonjäällä luistellessa tulee ehdottomasti ottaa huomioon turvallisuusasiat: jäätilanteen pitää olla tarpeeksi hyvä ja varusteiden kunnossa.

Lainaa kirjastosta kirja – tai lumikengät

Talvella voi hyvällä omatunnolla myös rentoutua ja pysytellä lämpimässä. Voit aina suunnata vaikkapa shoppailemaan tai kirjastoon. Ylöjärven kaupunginkirjaston toimipisteitä ovat pääkirjasto Leijan lisäksi Kurun ja Viljakkalan lähikirjastot sekä kirjastoauto Reppu. Kirjastojen aukiolot löytyvät kunkin kirjaston omilta nettisivuilta. Mikä olisikaan mukavampaa kuin kääriytyä lämpimään vilttiin sohvan pohjalle lukemaan jännittävää kirjaa ja antaa pakkasen paukkua ulkona? Jos mielesi kuitenkin tekisi tutustua talvilajeihin hieman, muistathan että kirjastoista saa lainattua kirjojen lisäksi myös esimerkiksi urheiluvälineitä. Talvella valikoimassa ovat muun muassa lumikengät!

Nyt nauttimaan talvesta – ihan Ylöjärvellä!