Inspiroidu

Ylöjärven nähtävyydet kesäretkeilijän silmin

Kesäretkeilijä Ella Huhtanen vietti kesällä 2021 kolme vauhdikasta ja seikkailuntäyteistä kuukautta retkeillen ympäri Ylöjärveä. Ylöjärveltä löydät useita nähtävyyksiä, joista esittelemme tässä alla Ellan kokemuksia. Kaikki Ylöjärven nähtävyydet löydät artikkelin lopusta.

Visit Ylöjärvi – ihan ylöjärvellä: Ylöjärven nähtävyydet kesäretkeilijän silmin. Eppu Normaalin Alamökki-veistos

Vanha Räikkä ja Alamökki-veistos Räikänpuiston laidalla

Vanha Räikkä on Ylöjärven kaupungintalon aukiolla, Räikänpuiston laidalla sijaitseva lähes 200-vuotias upea rakennus, joka toimii kahvila-ravintolana, kokouspaikkana ja näyttelytilana. Räikän uimarannan ja urheilukentän läheisyydessä on myös leikkipuisto, keppihevosrata, kuntoilualue senioreille, rantalentopallokenttä sekä tapahtuma-aukio. Talviaikaan alueella kulkee suosittu lähes kahden kilometrin mittainen tykkilumilatu.

”Vanhasta Räikästä pala kakkua, istahda alas ja kulje virtuaalisesti Ylöjärveä Eppu Normaalin opastamana.🍰 Eput ja Ylöjärven Yrityspalvelu ovat yhteistyössä luoneet Eppu Normaalin Ylöjärvi -kohdereitin, joka tutustuttaa kulkijansa sekä kaupungin että bändin historiaan. Etenkin kitaristi Juha Torvinen on ollut rakentamassa reittiä. Solisti Martti Syrjä puolestaan vastaa tarinoiden ääneen kertomisesta. Kierros alkaa kaupungintalon ja Vanhan Räikän edustalta Alamökki-veistokselta”, Kesäretkeilijä-Ella kertoo.

Lue Ellan päivitys kokonaisuudessaan Visit Ylöjärven Instagramista.

Visit Ylöjärvi – ihan ylöjärvellä: Ylöjärven nähtävyydet kesäretkeilijän silmin. Seitsemisen kansallispuisto

Seitsemisen kansallispuiston luonto kutsuu tutustumaan

Seitsemisen kansallispuisto on varmasti Ylöjärven tunnetuin käyntikohde ja nähtävyys. Aarniometsät ja suoluonto pursuilevat ainutlaatuisia luontokokemuksia. Eri ikäiset ja -tasoiset retkeilijät löytävät kansallispuiston tarjonnasta nähtävää ja koettavaa. Seitsemisen luontokeskus on retkeilijän ympärivuotinen tukikohta.

Kesäretkeilijä-Ella kävi kiertämässä niin lyhyempiä luontopolkuja kuin pidempiäkin reittejä. Yksi retkistä suuntautui Koveron perinnetilalle.

”Tilan rakennuksiin pääsee tutustumaan ilmaiseksi ja se todella kannattaa: käynti Koverolla on kuin astuisi menneeseen maailmaan. Aukioloaikoina paikalla on Metsähallituksen opas esittelemässä paikkoja ja tekemässä tilan töitä. Kesällä Koverolla laiduntaa myös lampaita! 🐑 Aukioloajat löytyvät osoitteesta luontoon.fi/kovero. Auton saa kätevästi Koveron perinnetilan parkkipaikalle ja sen pihapiiristä lähtee 6,3 kilometrin Torpparintaival. Reitille osuu niittyjä, mäntykangasta, soita pitkospuineen sekä aarniometsän hämärää.🌲”

Seitsemisen kansallispuiston reitit, saapumisohjeet ja muut tiedot löydät luontoon.fi -sivustolta.

Lue lisää Seitsemisen kansallispuistosta Kesäretkeilijä-Ellan silmin Visit Ylöjärven Instagramista: Naksu-koiran kanssa Seitsemisessä, päiväretki Seitsemiseen sekä riippumattoretki Seitsemiseen.

Haverissa riittää nähtävää ja koettavaa

Haverin vanhan kultakaivoksen alueella on paljon nähtävää. 1700-luvulla toimintansa aloittaneen kaivoksen alueella on nähtävissä kaivostorneja sekä iso, kallioreunainen avolouhos. Kaivos suljettiin 1960-luvulla ja nykyään se on täyttynyt vedellä. Alueella on myös useita ravintoloita, uimaranta sekä majoituspalveluita tarjoavia yrityksiä. Haverin kaivos on myös merkittävä sukelluskohde.

Kaivosmuseolla järjestetään opastettuja kierroksia lauantaisin ja sunnuntaisin heinäkuun ajan. Kierros on ilmainen ja sopii kaikenikäisille. Lue lisää kävelykierroksista löydät Ylöjärven kaupungin sivuilta.

”Kaivosmuseoon on kerätty mielenkiintoisia vanhoja esineitä ja muistoja toiminnan ajalta. Kivinäyttely on kuulemma aivan lasten suosikki! Pääsin vierailemaan myös vankitalossa, jossa sotavangit asuivat työskennellessään kaivoksella. Hellepäivä ajoi minut vielä pulahtamaan Haverin uimarannalle, ja onneksi ajoikin. Paikka on tosi kiva! Lomakylän vieressä sijaitsevalla rannalla on lapsille leikkialue, beach volley -kenttä, frisbeegolfrata sekä varattavissa oleva monitoimikenttä”, Kesäretkeilijä-Ella kertoo.

Museoissa kurkistetaan menneeseen aikaan

Kiinnostaako vanhat hirsirakennukset, Runebergin Vänrikki Stoolin esikuvan elämä tai entisajan vempaimet? Kesäretkeilijä vieraili Kurun ulkomuseossa ja Ylöjärven museossa. Museoiden aukioloajat voi tarkistaa Ylöjärven kaupungin nettisivuilta.

”Kesäaikaan on mahdollisuus pistäytyä sekä Ylöjärven museossa että Kurun ulkomuseossa. Kurun museon yhteydessä on myös Vänrikki Stoolin tupa, johon kätkeytyy mielenkiintoisia tarinoita. Kurussa samassa pihapiirissä museon ja Vänrikki Stoolin tuvan kanssa on Keihäslahden näyttelytalo ja Kurun koulumuseo”, Kesäretkeilijä-Ella vinkkaa.

Vinkki! Myös Ylöjärvi Retkelle -karttapalveluun on koottu Ylöjärven nähtävyyksiä.

Ylöjärven nähtävyydet

Selaa Ylöjärven nähtävyyksiä, valitse suosikkisi ja lähde tutustumaan!

Ylöjärven museo

Tule tutustumaan entisaikojen Ylöjärveen! Hietasmäessä sijaitsevan kotiseutumuseon alueella on 11 rakennusta, joista vanhin on peräisin 1700-luvulta. Nähtävillä on runsaasti muun muassa vanhoja työkal..

Kimmo Schroderus: Alamökki

Kuvanveistäjä Kimmo Schroderuksen toteuttama Eppu Normaali -veistos julkistettiin 29.8.2018 pidetyssä kansanjuhlassa Ylöjärven kaupungintalon aukiolla. Teoksen nimi on Alamökki. Veistoksen mallina on ..

Haverin kultakaivoksen alue

Haverin vanhan kultakaivoksen alueella on paljon nähtävää ja koettavaa. 1700-luvulla toimintansa aloittaneen kaivoksen alueella on nähtävissä kaivostorneja sekä iso, kallioreunainen avolouhos. Kaivos ..

Parkkuun Seuratalo

Perinteikäs Parkkuun Seuratalo tarjoaa hienot puitteet jopa 300 juhlavieraalle. Saman pihapiirin modernin Seurahuoneen takallinen tupakeittiö on varustettu parinkymmenen henkilön kokoontumisiin. Rake..

Kurun ulkomuseo ja Vänrikki Stoolin tupa

Kurun ulkomuseo mielenkiintoisine rakennuksineen sijaitsee Hoppasojan notkelmassa, Keihäslahden koulun ja Kurun urheilutalon vieressä. Museon tunnetuin nähtävyys on Vänrikki Stoolin tupa. Tuvassa asui..

Jylhänkosken vesiputous

Veden kohinaa ja valkoisia tyrskyjä Ylöjärvellä tarjoilee Jylhänkosken vesiputous! Jylhänkosken vesiputous virtaa metsän keskellä tiheiden kuusipuiden reunustamassa syvänteessä, jonne alueella virtaa..

Efraim Martinin torpan muistomerkki

Efraim Martinin torpan kivijalka ja torpan muistomerkki sijaitsee Ylöjärven Keijärventiellä. Martinin pirut oli Ylöjärvellä vuonna 1885 esiintynyt poltergeist-ilmiö. Tapaus sai aikanaan huikean huomi..

Puuvuori

Puuvuori on vuonna 1982 alkunsa saanut ympäristötaidehanke, joka vahvistaa ihmiskunnan sitoumusta maapallon ekologisen, yhteiskunnallisen ja kulttuurisen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Pinsiössä sijaits..

Eppu Normaalin Ylöjärvi -reittisovellus

Eppu Normaalin Ylöjärvi -reittisovellus esittelee Ylöjärveä mobiilisovelluksessa Eppujen silmin. Reitti tutustuttaa kävijän sekä Ylöjärven että Eppu Normaalin historiaan. Tutuksi tulevat esimerkiksi ..

Kurun kirjasto

Kurun kirjasto on Ylöjärven kaupunginkirjaston lähikirjasto, joka sijaitsee noin 40 km Ylöjärven keskustasta pohjoiseen. Kirjasto sijaitsee vireässä kuntakeskuksessa. Kurun kirjasto tarjoaa laajojen k..

Vikelän tuulimylly

Vikelän tuulimylly on vanha, todennäköisesti vuodelta 1838, ja se sijaitsee Ylöjärven Kuljussa, korkealla paikalla lähellä Näsijärven rantaa. Sen siivet on kunnostettu vanhan mallin mukaiseksi. Tuulim..

Maataideteos Yltä ja alta

Yltä ja alta (Up and Under) on vaikuttava maataideteos, jonka yhdysvaltalainen taiteilija Nancy Holt on suunnitellut. Yltä ja alta valmistui vuonna 1998. Yltä ja alta -teoksen tunnelit on suunnattu..

Ylöjärven kirkko

Kesäaikana tiekirkkona ma-pe 11-17 Ylöjärven kirkko on aina ollut maisemansa ehdoton keskipiste, pitäjän arvokkain rakennus. Myös voimakkaan kasvun ja rakentamisen aikana se on säilyttänyt ke..

Vanha Räikkä

Vanha Räikkä on Ylöjärven kaupungintalon aukiolla, Räikänpuiston laidalla sijaitseva lähes 200-vuotias rakennus. Se toimii monipuolisena kokoontumis- ja tapahtumapaikkana. Vanhaa Räikkää ja sen kabin..

Pikku-Ahveniston luontopolku

Pikku-Ahveniston luontopolku on ihanteellinen paikka luontoretkelle. Luontopolku sijaitsee Pikku-Ahveniston järven rannalla Ylöjärven harjualueella. Järven ympäri kiertävä helppokulkuinen luontopolku ..

Ylöjärven kirkko

Kesäaikana tiekirkkona ma-pe 11-17 Ylöjärven kirkko on aina ollut maisemansa ehdoton keskipiste, pitäjän arvokkain rakennus. Myös voimakkaan kasvun ja rakentamisen aikana se on säilyttänyt keskeisen ..

Tiitiäisen metsä

Luonnonperintösäätiö ja WSOY perustivat kirjailija Kirsi Kunnaksen kunniaksi Tiitiäisen metsä -nimisen suojelualueen Ylöjärvelle. Tiitiäisen metsässä on runsaasti korkeuksiin kurkottavia kuusia, mänt..

Seitsemisen luontokeskus

Seitsemisen luontokeskus on retkeilijän ympärivuotinen tukikohta. Anna näyttelyiden johdattaa sinut retkelle metsän siimekseen ja rentoudu kahvikupin äärellä. Luontokeskus tarjoaa myös ravintola- ja k..

Inkulan silta

Inkulan silta on yksiaukkoinen kivisilta Viljakkalassa. Täällä pääset ihastelemaan kulttuurimaisemia ja entisen ajan kivenlohkareita kauniin vesistön ympäröimänä. Nykymuotonsa silta on saanut 1890-luv..

Kurun kirkko

Kurun kirkon suunnitteli Matti Åkerblom, ja rakennustöitä johti kirkonrakentajamestarin sisarenpoika Matti Åkergren. Kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 1781, ja se vihittiin käyttöön saman vuoden ..

Ylöjärven pääkirjasto Leija

Ylöjärven pääkirjasto Leija sijaitsee Kuruntien ja Koivumäentien risteyksessä lähellä kaupungintaloa ja kirkkoa Ylöjärven keskustassa. Kirjastosalin 80-metrinen lasiseinä avautuu Kuruntielle. Kirjast..

Viljakkalan kirjasto

Viljakkalan kirjasto sijaitsee keskellä Viljakkalan kylätaajaman keskustaa Aittatiellä idyllisessä maalaismaisemassa. Kirjasto remontoitiin kuntaliitoksen yhteydessä 2007 vapautuneeseen entiseen kunna..

2023-02-21T08:27:21+02:00
Go to Top