Inspiroidu

Ylöjärven uniikit luontokohteet: näitä et löydä muualta

Uniikki paikka tai esine on jotain sellaista, joka herkistää kaikki aistit ja luo tunteet ainutlaatuisuudesta.  Oletko kokenut tällaisia hetkiä? Anna meidän viedä sinut erityiselle matkalle Ylöjärvelle, takaamme että yllätyt!

Kesäretkeilijä Ella Huhtanen vietti kesällä 2021 kolme vauhdikasta ja seikkailuntäyteistä kuukautta retkeillen ympäri Ylöjärveä. Ella kävi ihastelemassa monia upeita luontokohteitamme. Kaikki Ylöjärven luontokohteet löydät artikkelin lopusta.

Visit Ylöjärvi – ihan ylöjärvellä: Uniikit luontokohteet, Ylöjärvenharju

Ylöjärvenharju on lähiluonnon monipuolinen helmi

Ihan Ylöjärven sydämessä kulkee harjumuodostelma, joka on monen asukkaan lähiluontokohde. Harjuluontoon pääsee monesta kohtaa.

Kesäretkeilijä Ella kävi testaamassa Teivon portaat treenimielessä, jonka jälkeen hän innostui hölkkäilemään harjun upeisiin maisemiin.

”Harjun reitti vievän Pikku-Ahvenistolle saakka! Laavulla joku porukka käristeli makkaraa, me sen sijaan pidimme pienen lepotauon rannassa. Oli tosi kaunis paikka! Harvalla paikkakunnalla on näin kauniit ja monipuoliset liikunta- ja ulkoilureitit ihan keskustan tuntumassa. Harjua on kehuttu myös pyöräilymaastona, enkä ihmettele. Ylöjärven ulkoilmaihmiset ovat onnekkaita!”

Tiitiäisen metsä – suojeltu satumetsä Kirsi Kunnaksen kunniaksi

Pikku-Ahveniston kupeessa sijaitsee Luonnonperintösäätiön omistama ja suojelema Tiitiäisen metsä Kesäretkeilijä-Ella kävi tutustumassa metsän taianomaiseen tunnelmaan Finlandia-palkitun kirjailijan Anni Kytömäen opastuksella. Kytömäki on viettänyt Ylöjärvellä lapsuutensa ja nuoruutensa, ja myös Tiitiäisen metsän polveilevat polut ovat hänelle tuttuja.

Visit Ylöjärvi – ihan ylöjärvellä: Uniikit luontokohteet, Tiitiäisen satumetsä

”Tiitiäisen metsä on hieno satumetsä, jossa kannattaa poiketa. Anni muistuttaa kävijöitä kuitenkin vastuullisuudesta: roskia ei tietenkään sovi jättää, ja maaston kulumisen välttämiseksi on syytä kulkea mahdollisuuksien mukaan jo olemassa olevia polkuja.”

Lue Instagramista kesäretkeilijän ja Finlandia-palkitun kirjailijan Anni Kytömäen retkestä Tiitiäisen metsään.
Lue lisää Tiitiäisen metsästä Luonnonperintösäätiön sivuilta.

Ympäristötaideteos Puuvuori hämmästyttää

Ympäristötaideteos Puuvuorella käsi kädessä kävelevät ihmisen ja luonnon voimat. Teoksella on haluttu peittää vanha soranottokuoppa. Matemaattisen kaavan mukaan istutetut puut ovat vuosien saatossa kasvaneet isommiksi ja silti ellipsin muotoinen pohjakuvio on vielä nähtävissä. Puuvuori on vuonna 1982 alkunsa saanut ympäristötaidehanke, joka vahvistaa ihmiskunnan sitoumusta maapallon ekologisen, yhteiskunnallisen ja kulttuurisen hyvinvoinnin turvaamiseksi.

Teokseen on istutettu 10 000 puuta matemaattisen kaavan mukaan, joka on kultaisen leikkauksen ja ananaskuvion yhdistelmä. Teoksen jokainen puu on omistettu jollekin henkilölle. Teoksen suunnittelija on kansainvälistä tunnustusta saanut taiteilija Agnes Denes.

Visit Ylöjärvi – ihan ylöjärvellä: Uniikit luontokohteet, Puuvuori

Puuvuori sijaitsee osoitteessa Pinsiönkankaantie 100, Pinsiö.

Jylhänkosken putous – Pirkanmaan ainoa vesiputous

Tiesitkö, että Ylöjärveltä löytyy Pirkanmaan ainoa vesiputous? Jylhänkoski virtaa erityisesti keväällä ja syksyllä kohisten ja antaa luontoelämyksen, jollaista ei Etelä-Suomessa helposti löydä.

Jylhänkosken vesiputous virtaa metsän keskellä tiheiden kuusipuiden reunustamassa syvänteessä, jonne alueella virtaavan Kettuojan vesi laskee kallioportaalta. Nimensä tämä kolmimetrinen putous on saanut lähellä sijaitsevan Jylhän talon mukaan. Vesiputous voi olla vaikea löytää, joten kannattaa selvittää tarkka sijainti oheisesta linkistä etukäteen.

Ajo-ohje: Löyttyjärventie 814, Kuru (Ylöjärvi). Kävelyä putoukselle osin epäselvää metsäpolkua pitkin n. 350 metriä.

Lue lisää Jylhänkosken putouksesta suomenvesiputoukset.fi -sivustolta.

Visit Ylöjärvi – ihan ylöjärvellä: Uniikit luontokohteet, Seitsemisen kansallispuisto

Seitsemisen kansallispuistossa voi tehdä monenlaisia retkiä

Seitsemisen kansallispuistossa riittää ihasteltavaa useamman retken veroisesti. Aarniometsät ja suoluonto pursuilevat ainutlaatuisia luontokokemuksia. Eri ikäiset ja -tasoiset retkeilijät löytävät kansallispuiston tarjonnasta nähtävää ja koettavaa. Seitsemisen luontokeskus on retkeilijän ympärivuotinen tukikohta.

Mahdollisuuksien mukaan voit esimerkiksi ajaa autolla lähelle nuotiopaikkaa, kuten kesäretkeilijä-Ella teki vähemmän retkelevien ystäviensä kanssa.

”Ystäväni halusivat retkelle, jossa käveltävää on vähän, mutta ruokaa paljon. Täydellinen paikka tähän tarkoitukseen on Seitsemisen Kirkas-Soljanen, johon autolla pääsee hyvin lähelle. Paikka on lisäksi tosi kaunis”.

Seitsemisen Liesijärven laavulla Ella yöpyi lainakoiran kanssa ja teki samalla pidemmän patikointiretken. Lue lisää tästä retkestä Instagramista.

Seitseminen kansallispuistosta löytyy myös Koveron perinnetila, jonka aukioloaikoina paikalla on Metsähallituksen opas esittelemässä paikkoja ja tekemässä tilan töitä. Aukioloajat löytyvät osoitteesta luontoon.fi/kovero.

”Tilan rakennuksiin pääsee tutustumaan ilmaiseksi ja se todella kannattaa: käynti Koverolla on kuin astuisi menneeseen maailmaan. Auton saa kätevästi Koveron perinnetilan parkkipaikalle ja sen pihapiiristä lähtee 6,3 kilometrin Torpparintaival. Reitille osuu niittyjä, mäntykangasta, soita pitkospuineen sekä aarniometsän hämärää.”

Tähänkin retkeen voit tutustua kokonaisuudessaan Instagramissa.

Ylöjärvi Retkelle -karttapalvelusta voit myös tsekata muita Ylöjärven luontokohteita kartalta.

Ylöjärven uniikit luontokohteet

Selaa Ylöjärven uniikkeja luontokohteita, löydä suosikkisi ja lähde tutustumaan!

Jylhänkosken vesiputous

Veden kohinaa ja valkoisia tyrskyjä Ylöjärvellä tarjoilee Jylhänkosken vesiputous! Jylhänkosken vesiputous virtaa metsän keskellä tiheiden kuusipuiden reunustamassa syvänteessä, jonne alueella virtaa..

Puuvuori

Puuvuori on vuonna 1982 alkunsa saanut ympäristötaidehanke, joka vahvistaa ihmiskunnan sitoumusta maapallon ekologisen, yhteiskunnallisen ja kulttuurisen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Pinsiössä sijaits..

Tiitiäisen metsä

Luonnonperintösäätiö ja WSOY perustivat kirjailija Kirsi Kunnaksen kunniaksi Tiitiäisen metsä -nimisen suojelualueen Ylöjärvelle. Tiitiäisen metsässä on runsaasti korkeuksiin kurkottavia kuusia, mänt..

Teivon portaat

Teivon portaissa on 161 askelmaa ja se on suosittu porrastreenipaikka. Portaiden yläpäässä on myös ulkokuntoilulaitteita...

2023-04-25T13:04:37+03:00
Go to Top