Inspiroidu

Ympäri Ylöjärveä – kesän parhaat vinkit

Ylöjärven Kesäkumppani-Katja matkusti ympäri Ylöjärveä perheen kanssa. Lue tästä artikkelista Katjan parhaat vinkit kesän viettoon Ylöjärvellä!
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Katja Räikän pukukoppien edustalla

Viime kesänä tuli mentyä perheen kanssa ympäri Ylöjärveä Kesäkumppanin roolissa. Ihastuin moniin asioihin paikkakunnalla ja lapsi puhuu edelleen, kuinka ihana Räikän ranta leikkipuistoineen on. Enemmän kuin innolla odotan tämän kesän seikkailuja, sillä saan jatkaa yhtenä kesäkumppaneista tänäkin kesänä! Mahtavaa! Lähimatkailua voi tehdä hetken mielijohteestakin ja löytää todella kivoja paikkoja kotiseuduilta.

Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Mansikka ja ranta

Vinkkaan tähän alkuun, että kesäkuussa Ylöjärvellä vietetään ensi kertaa Makufestejä, joka vaikuttaa todella herkulliselta tapahtumalta. Kahden päivän ajan ravintoloissa on erilaisia tarjouksia annoksista ja tapahtuma on helppo tapa tutustua paikallisiin ravintoloihin. Kurkkaa täältä lisää!

Sitten niihin kesän vinkkeihin, mitä kaikkea me teimmekään viime kesänä?

Seitsemisen kansallispuisto

Seitsemisen kansallispuisto on osaltaan Ylöjärven alueella ja siellä riittää tutkittavaa pitkäksikin aikaa. Kävimme päiväreissulla puistossa, mutta siellä voi helposti myös yöpyä. Telttailu onnistuu toki ja jos haluaa majoittua hieman mukavammin, on Seita elämyksillä Luontokeskuksella varattavissa sisämajoitusta.

Luontokeskus on muutenkin todella mukava paikka käydä. Siellä voi järjestää yksityisjuhlat tai käydä katsomassa näyttelyä. Paikassa on kahvila ja ruokaa ja sieltä saa hyvän opastuksen. Vuokrattavissa on esimerkiksi pyöriä, retkikeittimiä, rinkkoja sekä telttoja. Jos et halua hankkia kaikkia itse, tämä on mahtava mahdollisuus.

Seita elämyksiltä saa tilattua luontoon ruokaelämyksenkin. He siis tuovat herkut keskelle metsää, tämä kuulostaa aivan ihanalta ja pitäisi vielä kokea!

Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Seitseminen, kartta kädessä
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Seitseminen, perhe luontopolulla
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Seitseminen, Katja pitkospuilla
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Seita Elämys, Seitseminen. Savustettua lohta

Seitsemisessä kannattaa ainakin lasten kanssa käydä katsomassa Koveron pihapiiri, joka on todella kaunis maalaismaisema. Siellä on lampaita sekä vanhoja torppia. Helppo lasten kanssa mentävä reitti on myös Saari-Soljasen reitti, jonne pääsee niin lastenvaunuilla kuin pyörätuolillakin puolen kilometrin verran. Me kävelimme kahden kilometrin mittaisen lenkin ja lapset tykkäsivät hurjasti.

Seitseminen kutsuu meitä tänäkin kesänä, siellä on aina niin kivaa. Jos et omista autoa, niin bussimahdollisuuskin on olemassa! Sitten ei muuta kuin nauttimaan luonnosta, täällä lisää reittivinkkejä ja muita ohjeita.

Räikän ranta ja Vanha Räikkä

Kuten kerroin, lapsen suosikiksi nousi Räikän ranta, jossa vietin kuopuksen kanssa lämpöisen kesäpäivän. Bussi toi Tampereelta aivan rannan viereen ja nautiskelimme olostamme päivän ajan. Söimme lounaan Vanhassa Räikässä, joka sekin on ihastuttava paikka, puhumattakaan sen yrittäjästä Anja Honkasesta!

Rannalla lapsi meni kepparirataa, minä treenasin ulkokuntosalilla ja lapsi puolestaan leikki viereisessä puistossa.

Toki uimme ja hypimme molemmat loputtomiin laiturilta veteen. Rannalla on myös nuorten yrittäjien pitämä kesäkahvila Muru, josta kävimme hakemassa jätskit. Myös sup-lautoja on vuokrattavana! Enpä kyllä paljon kivemmalla rannalla ole Suomessa ollut, Räikästä löytyy kaikki!

Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Uimassa Räikänrannalla
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Vanha Räikkä, Katja uimassa
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Vanha Räikkä hiekkaranta
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Vanha Räikkä, Anja Honkanen
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Lounas, Vanha Räikkä
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Räikän ranta ja kuntosali
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Räikän ranta

Pimeesalmen telakka ja Ylöjärvi vesiteitse

Eräänä helteisenä päivänä vuokrasimme veneen perheen kesken ja suuntasimme Näsijärvelle. Pimeesalmi on yksinkertaisesti helmi, jonne pääsee toki myös maantietä pitkin.

Pimeesalmessa nautimme lounaan ja tutkailimme millaisen saunan paikka tarjoaa esimerkiksi veneiljöille. Ruoka on erinomaista ja esiintyjiäkin on kesän mittaan tarjolla.

Myös Pimeesalmesta saa vuokrata sup-lautoja, jos haluaa esimerkiksi tulla paikalle autolla ja nauttia vesistöstä.

Veneilimme Pimeesalmen jälkeen suuntasimme Pallosaareen, jossa ei ole laituria, vain luonnonsatamia. Ankkuroimme veneen paikalleen, hyppelimme uimaan ja jalkauduimme Pallosaareen patikoimaan. Siellä meillä oli iloinen juttuhetkikin saaressa yöpyneen pariskunnan kanssa. Vieraskirjasta löydät ehkä nimemme edelleen.

Aivan ihana kesäpäivä, onko parempaa tapaa nauttia hellepäivästä kuin olla vesillä ja uimassa?

Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Kuvassa Katja veneessä Näsijärvellä.
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Veneily Näsijärvellä, lapsi veneessä
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Pimeesalmi, hampurilaiset

Pyöräily Ylöjärvellä ja Ylöjärvenharju

Perheemme tykkää pyöräilystä, minä enemmän ihan tasaisella teillä tai poluilla menosta, kun muu perhe sitten tykkää rytistellä myös metsissä. Ylöjärvenharjulla on jokaiselle jotakin! Siellä pääsee polkemaan leveitä pururatoja pitkin, mutta yhtä lailla reittejä ja polkuja piisaa metsän puolellakin, jos kaipaa hieman haasteellisempaa pyöräiltävää.

Keskellä harjua on soramonttu, jonka ympärillä on kumpuja, joista perhe ajoi loputtomiin edes takaisin pyörillä pomppien. Auto kannattaa jättää Teivon raviradan viereen ja suunnata siitä mäkeä ylös. Mäen päällä on myös ulkokuntosali, jonka testasimme toimivaksi. Ulkokuntosali uusittiin viime kesäksi ja siellä on säädettävällä vastuksella toimivat laitteet, jotka ovat todella mainiot!

Metsissä kasvaa myös runsaasti mustikkaa, välillä kannattaakin parkkeerata pyörä ja nauttia luonnon antimista!

Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Pyöräilyä Ylöjärvenharjulla
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Ylöjärven harjun ulkokuntosali
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Pyöräilyä Ylöjärven harjulla

Lounasta Ylöjärvellä – Mattila Bros

Lounasta etsiessä kannattaa käydä Mattila Brosissa ja takaan, että täältä et lähde nälkäisenä. Runsas salaattipöytä sekä erilaiset lounasvaihtoehdot toivat paikan aivan täyteen lounasaikaan.

Paikkaa on pyörittänyt vuodesta 2006 Tero Sivula vaimonsa Essin kanssa. Itse lihajalostamon on perustanut vuonna 1958 Essi Sivulan vaari, eli perinteitä paikalla on!

Tykkäsin siitä, että hinnoittelu meni kilohinnalla, silloin maksaa juuri siitä mitä syö. Lounas maksaa 17,90 euroa/kg ja maksimissaan 13,50 euroa. Kyllä siihen hintaan muuten jo ruokaa mahtuu ja kilohinnoittelu vaikuttaa myös positiivisesti ruokahävikin määrään. Meillä oli koko perheen herkullinen lounashetki täällä!

Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Mattila Bros, Tero Sivula
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Lounas, Mattila Bros
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Katja Mattila Bros -ravintolassa

Kurun markkinat

Ihastuttavan kesälauantain vietin itsekseni myös Kurussa. Perinteiset Kurun markkinat ovat tänä vuonna 20.7. ja siellähän ovat paikalla aivan kaikki. Kojuja oli valtavasti ja myynnissä oli paljon käsitöitä, herkkuja sekä ihania vaatteita.

Tutkailin muun muassa Kurun kirjaston, kuuntelin musiikkiesityksiä, söin hampurilaisen, katselin lasten leikkiä ja iloa. Lisäksi Kurun markkinoilla valitaan aina Heloposki Henna sekä Urhea Matti. He ovat henkilöitä, jotka toimivat aktiivisesti Kurun hyväksi. Viime kesänä palkinnon pokkasivat kanttori Eija Multanen sekä Kurun Kuljetus Oy:n toimitusjohtaja Erkki Nurmi.

Lähtiessäni tutkailin vielä Vänrikki Stoolin tuvan ja ulkoilmamuseon, joita suosittelen myös. Ja autolla tullessa kannattaa varautua ruuhkiin, kuten sanoin, näillä markkinoilla ovat kaikki! Auto kannattaa jättää suosiolla hieman kauemmaksi, itse löysin parkkipaikan kirkon lähistöltä.

Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Kurun markkinat, Heidi Pakarinen
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Kurun markkinat
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Kuru Heloposki
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Kuru Vänrikki Stoolin tupa

Suurenmoinen korttelipäivä

Kesän jo kääntyessä hieman syksyksi Ylöjärven keskustan valloittaa Suurenmoinen korttelipäivä. Sielläkin oli paljon nähtävää sekä puuhattavaa! Lapset rakastivat maalata kirjaston ikkunaa ja taas nautimme Räikän rannasta.

Rannalla oli kaupungin järjestämä onnenpyörä, suunnistusrata ja mikä hauskinta, kuplafutista! Voi sitä kikatuksen määrää, kun lapset törmäilivät kuplissa. Juuri alkanut sadekaan ei haitannut heitä yhtään. Todella hauskoja juttuja päivä täynnä ja kaikki on ilmaista ohjelmaa. Suosittelen lämmöllä osallistumaan!

Tapahtuma järjestettiin viime vuonna ensi kertaa ja onneksi se saa jatkoa. Tänä vuonna korttelipäivää vietetään 31.8.24.

Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Korttelipäivä onnenpyörä
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Korttelipäivän ikkunamaalausten teko
Visit Ylöjärvi: Kesäkumppani Katja – Ympäri Ylöjärveä. Kuplafutis

Näin! Kuten huomaatte, valtavasti vinkkejä Ylöjärvelle on ja uskomatonta, miten paljon kivoja vinkkejä onkaan vielä tulossa! Seikkailut jatkuvat siellä tällä viikolla, enkä malta odottaa. Meillä on ollut todella kivaa!

Toivottavasti sait näistä uusia vinkkejä kesän lähimatkailuun. Ehkä kohtaamme Ylöjärvellä?